Urban Exploration Photography

Urban exploring, urbex of UE is het doorzoeken van producten van onze beschaving die voor het publiek (meestal) niet toegankelijk zijn. De term Urban exploring is Engels en betekent letterlijk 'het onderzoeken van het urbane (=stedelijke)', maar het kan zich net zo goed op het platteland afspelen. Urban exploring wordt beoefend door Urban explorers.

Objecten voor Urban exploring
 Verlaten gebouwen
 Tunnels
 Niet – verlaten gebouwen
 Spoorlijnen
 Verlaten domeinen
 Graffiti

Doel van een Urban explorer
Hoewel er geen nationale vereniging van urban explorers is, houden de meesten zich aan het motto: "Laat slechts voetstappen achter, neem slechts foto's mee" (en: "Leave nothing but footprints, take nothing but pictures"). Ook proberen de meeste explorers geen wetten te overtreden anders dan het zich begeven op terreinen waar zij geen toegang toe hebben, volgens velen een "misdrijf zonder slachtoffers".
Het is een sport voor de Urban Explorers om een urbex locatie te vinden en de gouden regel is veelal ook bekend: geef niet zomaar adressen weg van een locatie. Dit met name wegens respect en het beschermen van een urbex locatie tegen vandalen.
De meeste explorers zijn er slechts op uit om mooie foto's en/of video's te maken van mooie gebouwen', zowel van binnen als buiten. Sommigen plaatsen deze dan op hun website of beheren een collectie. Sommigen doen urban exploring vooral voor de kick, zoals het beklimmen van hoge objecten als bruggen en communicatiepalen.
Het probleem is echter dat explorers per definitie nieuwsgierig zijn naar onbekende plekken, en dus vaak op plekken komen waar zij niet mogen komen, en op plekken waar mensen met andere bedoelingen zich ook veel ophouden, zoals graffiti-spuiters, krakers, vandalen of koperdieven. Door eigenaren en politie worden zij ook nog wel eens verward met deze groepen.
Groepen welke ook naar deze urbex locaties op zoek zijn, zijn de zogenaamde Ghosthunters. Ghosthunters onderzoeken verlaten gebouwen om een aanwezigheid van eventuele entiteiten (geestverschijningen/energieën) op te sporen.
Daarnaast komen de urbex locaties ook steeds meer in trek bij de modelfotografen als decor voor fotoshoots.

Materiaal

Omdat je vaak fotografeert in kleine ruimtes is het van belang dat je een groothoeklens meeneemt. Bijvoorbeeld een 10-22mm of een 16-35mm ff. Hierdoor kan je de kleine ruimtes goed op de foto krijgen. Daarbij is het verstandig om je walk around lens mee te nemen, bijvoorbeeld een 17-70mm of 24-105mm. Omdat je vaak fotografeerd in donkere ruimtes en je een zo'n laag mogelijke ISO waarde wilt hebben (ivm de ruis op de fotos) is een statief onmisbaar.


Bij het fotograferen maak je gebruik van het aanwezige licht, dus een lichtsterk objectief is een must, gebruik van flits is bijna uit de boze, enkel als invul licht te gebruiken, heel vlug haal je de sfeer uit je foto.


Het beruik van zware tele is hier bijna niet toepasbaar.


Veel urban fotografen maken van de orginele urban foto een HDR foto. HDR staat voor High Dynamic Range. Je maakt dan (minimaal) drie dezelfde foto's met verschillende belichtingen (bijvoorbeeld -2 , 0 en +2). Ook hier is het van belang dat er een statief gebruikt wordt i.v.m. geen trillingen en verschuivingen in de foto's.

Gevaren

Urbex-fotografen werken zelden alleen,maar bijna altijd in duo of in groep; en daar is wel een goede reden voor. Urban exploring kan in bepaalde gevallen een gevaar betekenen voor de gezondheid van de fotograaf. Meer bepaald bij het betreden van verlaten gebouwen is, door de vaak bouwvallige toestand, een reëel risico op het door vloeren of trappen zakken of het aantreffen van asbest aanwezig. Ook andere producten zoals achtergebleven chemicaliën, gassen zoals CO2, H2S, NH3 en CH4 of losliggende elektrische bedrading kunnen een risico inhouden. Sommige locaties worden ook bewaakt en waakhonden en/of beheerders kunnen ook problemen veroorzaken. Onbedoelde insluiting is ook een risico bijvoorbeeld omdat een deur in het slot valt waarvan de deurknop gestolen is. Om te voorkomen dat explorers opgesloten raken dragen ze vaak een deurknop bij zich zodat ze een deur zonder alsnog kunnen openen. Daarnaast is het verstandig om zoveel mogelijk in duo's of groepen te werken.

.

Aansprakelijkheid

Het is in de eerste plaats de bedoeling om mensen te laten genieten van de getoonde beelden, het is veel veiliger deze te bekijken uit uw stoel, het heeft zeker niet de bedoeling mensen aan te zetten om aan Urbex te gaan doen.

Bij deze aanvaard ik dan ook geen enkele aansprakelijkheid aan derden, als je om een of andere reden dan het maar niet kan laten om alsnog te gaan Urbexen.

.

Content 1
Content 2